Pyszne, jagodowe i w zdrowszej wersji, bo z mąki razowej i z dodatkiem cukru brązowego.
Przepis pochodzi od MałejCukierenki :). Na pewno zrobię je jeszcze nie raz, póki co wpisuję przepis do mojej magicznej książki z tymi ulubionymi przepisami ;)!
Co potrzebujemy?
Składniki na ciasto:
- 500g umytych jagód
- 200g mąki razowej
- 140g cukru
- 2 duże jajka
- 4 łyżki jogurtu waniliowego
- 1 łyżeczka aromatu
- 1/2 startej skórki z cytryny
-1/2 łyżeczki soli
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na kruszonkę:
- 50g mąki razowej
- 100g cukru brązowego
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki zimnego i posiekanego masła
- szczypta soli.
Przygotowanie:
1) Kruszonka: Mieszamy ze sobą: mąkę, cukier, cynamon i sól. Dodajemy masło, zagniatamy kruszonkę i odstawiamy.
2) Ciasto:
- Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
- W innej misce ucieramy przez ok. 3 min. masło z solą, cukrem i startą skórką z cytryny. Dodajemy aromat, jogurt i miksujemy przez 30sek.
- Do masła dodajemy jajko, miksujemy, by się wszystko połączyło i dodajemy drugie jajko, znów miksujemy. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze, dodajemy mąkę, miksujemy krótko (ok. 20sek.). na końcu dodajemy jagody i krótko mieszamy ręcznie.
- Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 20cm( dno wyłożone papierem do pieczenia), posypujemy kruszonką i pieczemy przez 60 min w 200 stopniach. W razie potrzeby górę przykryć folią, by się nie spiekła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz