czwartek, 31 stycznia 2013

Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem i płatkami owsianymi.


Pierwszy raz upiekłam chleb i.. nie żałuję. Najzwyklejszy, ale za to jaki pyszny! I z chrupiącą skórką! :)

Składniki na 2 chlebki:
  •  1kg mąki pełnoziarnistej
  • 50g świeżych drożdży
  • 2 czubate łyżeczki soli
  • 700 ml wody
  • dodatki : np. pestki dyni, słonecznik, żurawina, płatki owsiane.

1. Drożdże rozpuszczamy w wodzie.
2. Łączymy ze sobą wszystkie składniki: rozpuszczone drożdże, mąkę, sól.
3. Zagniatamy ciasto.
4. Pozostawiamy je w temperaturze pokojowej pod mokrą ścierką.
5. Dzielimy ciasto na 2 porcje, do dwóch keksowych blaszek wysmarowanych oliwą
6. Odstawiamy na ok. 40 min. w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swą objętość.
7. Chleb wkładamy do piekarnika ( nagrzanego do 220 stopni) na ok. 40 min.
8. Jeśli dajemy jakieś dodatki, tak, jak ja słonecznik i płatki owsiane- zwilżamy chleb wodą i posypujemy dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz