sobota, 16 listopada 2013

Marchewkowa zupa krem z soczewicą.

Ta zupa zawsze kojarzy mi się z tą porą roku. W połączeniu z curry, imbirem, gałką muszkatałową .. świetnie rozgrzewa! :) W sam raz na zimne, jesienne popołudnia. Spróbujcie!


Potrzebujemy:
- 0,5 litra bulionu
- ok. 4 duże marchewki
- 100g czerwonej soczewicy
- 2 ząbki czosnku
- mała cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 100ml śmietany 18% lub kremówki
- chilli w proszku
-gałka muszkatałowa
- curry
- kurkuma
- szczypta imbiru.
- sól, pieprz

Przygotowujemy bulion. Gotujemy w nim do miękkości soczewicę, marchewki, cebulę i posiekany czosnek. 
kiedy wszystkie składniki będą miękkie miksujemy zupę na gładką masę, dodajemy śmietanę, przyprawy. ( nie pamiętam ile dokładnie czego dawałam, to było całkowicie na oko. Najlepiej dodać wszystkiego po 1/2 łyżeczki, a później ew. dosmakować :)) Odstawiamy na gaz i gotujemy jeszcze 10 min. 


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz